Kemaskini Borang Online Program Matrikulasi 2024-2025

UPU

UPU

Pelajar SPM tahun 2023 yang telah membuat pendaftaran ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sesi 2024 / 2025 melalui internet (online) tidak perlu membuat pengemaskinian maklumat dalam borang berkenaan kerana sistem akan kemaskini result SPM pelajar secara automatik. NAmun KPM kan membuka permohonan Fasa 2 selama lima hari selepas keputusa SPM tahun 2023 diumumkan.

Seperti sedia maklum, application ke Program Matrikulasi KPM bermula sesi 2024/2025 adalah melalui aplikasi Matrikulasi KPM. Perkara berkenaan telah diumumkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dalam satu kenyataan media yang disiarkan

Tarikh Kemaskini Borang Program Matrikulasi KPM Sesi 2024/ 2025 Secara Online

Maklumat untuk sesi 2024/2025 akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Kepada pelajar yang terbabit, berikut adalah ringkasan info berhubung dengan pengemaskinian borang Matrikulasi.

Tarikh Kemaskini

  • Tidak Perlu Kemaskini

Aduan Dan Keterangan

Hubungi Bahagian Matrikulasi (BMKPM):

  • 03-88844083 / 4036 / 4040

Layari Portal Rasmi KPM

  • http://www.moe.gov.my

Tarikh Pengumuman Keputusan Dan Semakan Tawaran Matrikulasi Sesi 2019 / 2020

Menurut pemberitahuan Kementerian Pendidikan Malaysia, keputusan ke program Matrikulasi akan dikeluarkan dalam tempoh 30 hari bekerja selepas keputusan SPM 2018 diumumkan secara rasmi

  • Tarikh Keputusan SPM 2019 Diumumkan Dan Info Semakan
  • Semakan Keputusan Dan Cetakan Tawaran Program Matrikulasi 2020 / 2021

KENYATAAN MEDIA PEMBERITAHUAN KEMASKINI BORANG MATRIKULASI 2019/2020

Menerusi makluman KPM, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (BMKPM)  telah membuka semula application ke Program Matrikulasi KPM pada tarikh yang akan dikemaskini. Application ini hanya untuk murid yang telah menduduki SPM 2018 sahaja

Tarikh kemaskini yang dinyatakan adalah rasmi. Untuk mengelakan sebarang masalah dalam application, pelajar adalah dikehendaki untuk membuat pengemaskinian mengikut ketetapan tempoh tarikh yang telah dinyatakan.

Pemohon boleh membeli No. Pengenalan Individu (NPI) lima (5) digit di mana-mana kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan bayaran RM10.06 (Ringgit Malaysia Sepuluh dan sen enam Sahaja) termasuk GST dengan menggunakan No. Kad Pengenalan atau dokumen pengenalan yang digunakan untuk mendaftar masuk peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2018 dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM). NPI turut boleh dibeli mulai tarikh yang akan dikemaskini

Lanjutan daripada perkara tersebut, pelajar SPM tahun 2018 yang telah membuat application sebelum (akan dikemaskini) boleh mengemas kini maklumat melalui applikasi Matrikulasi yang dikongsikan diatas.

Pemohon yang mengemaskini melalui laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia perlu masuk melalui ruangan e-PERKHIDMATAN berkala. Untuk mengemaskini, pelajar hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan nombor angka giliran SPM sahaja.

Keputusan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia akan dikeluarkan melalui laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu www.moe.gov.my. Pelajar atau pemohon tidak perlu menghantar salinan keputusan SPM ke Bahagian Matrikulasi KPM kerana keputusan SPM pelajar akan diambil terus dari Lembaga Peperiksaan sejurus selepas keputusan SPM diumumkan secara rasmi.

Pelajar yang ditawarkan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia perlu mencetak sendiri surat tawaran kerana tawaran akan dikeluarkan secara dalam talian sepenuhnya.

 

Ikuti Kami:

 
 

Artikel Berkaitan